نزدیکی بیشتر با خدا
جستجوی هدف های متعالی تر
تمرکز بر داشته ها تا نداشته ها
احساس درک بیشتر بیماران بویژه افراد سوخته

 

تعالی

 

 

 

 

 

 

 

تحلیل برای زمینه (ماتریکس وضعیت/پیامد)
پایان نامه - مقاله - پروژه
زمینه مجموعه شرایطی را نشان می­دهد که در آن مشکل یا وضعیت موجود بروز کرده و افراد از طریق کنش یا کنش متقابل و عواطف پاسخ می­ دهند و پیامد­های حاصل ممکن است، مجدداً بر شرایط تأثیر گذاشته و این روند تکرار شود. در واقع پاسخ­های افراد به زمینه درحال تغییر، پیامدهایی را به دنبال دارد که این پیامد­ها زمینه­ کنش یا کنش متقابل بعدی افراد است(۶۷).
در این قسمت به بررسی عوامل زمینه­ای مؤثر بر فرایند، تحت عنوان مقوله «ماتریکس خود» از سطح فردی تا جامعه(میکرو به ماکرو) خواهیم پرداخت.
برای تحلیل زمینه بر اساس کوربین و اشتراوس ۲۰۰۸، از یادآورنویسی مکرر جهت توصیف ماتریکس وضعیت /پیامد استفاده گردید.
ماتریکس­خود
مقوله ماتریکس خود از طبقات الف) خودشخصی، ب) خودبین­فردی، ج) خود­بیرونی و د) آسیب سوختگی تشکیل گردید(جدول۱-۴)
ماتریکس­خود/ خودشخصی
یافته­های حاصل از این پژوهش نشان داد، ویژگی­هایی نظیر بافت ذهنی: اعتقادات، باور­ها و نگرش؛ بافت عاطفی: آرزو­ها، تمایلات و احساسات و انگیزه­ ها؛ مشخصات­دموگرافیک، شخصیت و پنداشت ­از خود طبقه­ی خودشخصی را شکل می­دادند که بر زندگی پس ازسوختگی تأثیر­گذار بود.
یادآور: عقاید، احساسات و اهداف قبل از سوختگی
شخصیت فرد، شرایط احساسی و عاطفی، شکست­های زندگی، تضادهای بین خیال و واقعیت و یا داشتن تمایلات فردی و مصّر بودن به دستیابی آنها در دوران قبل از سوختگی روی بازگشت بعدی فرد به جامعه تأثیر گذار است با این وجود داشتن هدف در زندگی به فرد کمک می­ کند که علی رغم سختی درمان­های سوختگی، برای رسیدن به اهداف از تلاش دست بر ندارد.
«یک دختر ۱۹ ساله که آرزو داره درس بخونه وکنکور قبول بشه مجبوره که ازدواج کنه..تازه قبل از ازدواج چی فکر می کردم ! چی شد!…این ازدواج باعث سوختنم شد. توی همون مدت سه ماه زیر بیهوشی عمومی و عمل های جراحی پشت سر هم که حتی دکتر هم می ترسید عمل های آخر رو انجام بده من درس خوندم. فکر کنید عمل آخر رو اینجا روی این انگشتانم انجام دادم که قرار بود جواب کنکور رو بدهند..یعنی من به اون حالت درسم رو خوندم. دست­هام از ناحیه آرنج­هام به هم چسبیده بود، ناحیه گردن من کاملا چسبندگی داشت. از لحاظ تحرک خیلی خیلی ناجور بودم. اون سال قبول نشدم ولی سال بعد فقط نشستم خوندم تا قبول شدم(ش۱)».
یادآور: ارتباط شخصیت و اعتماد به خود با پیش بینی موفقیت و تسلیم نشدن
اطمینان، باور و اعتماد به توانایی­های شخصی، زمینه لازم برای پیدا کردن راه حل برای بازگشت به اجتماع و رسیدن به اهداف قبل از سوختگی را فراهم می­سازد.
«من مطمئن بودم که می تونم برگردم به اجتماع … از همون اول که این اتفاق برام افتاد فکر می کردم که چکار کنم ؟ کدام کلاس رو برم که …از همون اول همیشه یک جورایی اعتماد به نفس داشتم ..فکر می کردم می تونم گلیم خودم رو از آب بکشم بیرون.. این جوری هم شد، خدا رو شکر(ش۱)».
یادآور: پنداشت مثبت از خود
پنداشت مطلوب­ازخود و تمرکز بر ویژگی­های مثبت دیگری غیر از زیبایی منجر به برخورد منطقی­تر با بدشکلی­ها و اسکار­های سوختگی می­ شود.
« خوب من می دونم که داشتن اخلاق خوب، مهربون بودن و چیز­های دیگه خودش خیلی مهمه…برای همین من الان دوستان زیادی دارم…خیلی ها خیلی خوشگلند ولی ممکنه تو اصلا از اون­ها خوشت نیاد. همه چیزه انسان که زیبایی ظاهری اون نیست(ش۷)».
ماتریکس­خود/ خودبین­فردی
این طبقه از دو زیر طبقه تعاملات و هوشیاری تشکیل شده است. واکنش دیگران، طرز صحبت و نگاه کردن یا اشارات خاص و توانایی و چگونگی برقراری ارتباط از ویژ­گی­های تعاملات بود.
ماتریکس­خود/ خودبین­فردی/ تعاملات
یادآور: واکنش­های بین فردی و انرژی ورودی به ذهن
نوع رفتاری که دیگران اعم از پرسنل، دوستان و خانواده در طیف متفاوت مطلوب تا نامطلوب با بیمار از خود نشان­ می­ دهند دامنه­ای از انرژی ذهنی مثبت یا منفی برای فرد فراهم می­ کند که در شیوه­ مواجه وی با شرایط دشوار پس از سوختگی تأثیر گذار است.
«توی بیمارستان الف یک پرستاری داشت، آنقدر مهربون بود. همیشه با حرف ­هاش به من انرژی می داد که بلند شم و راه برم… یک دکتر جراحی که بعدها برای باز کردن دست­هام پیشش رفتم آنقدر برای من وقت گذاشت و با من صخبت کرد که انگار یک مشاور روانی است. خیلی من رو به زندگی امیدوار کرد(ش۱)».
یادآور: ارتباطات و عدم احساس تنهایی
وجود شبکه ارتباطی قوی ونحوه ارتباطات خیلی خوب با خانواده و دوستان مانع احساس انزوا در فرد می­ شود حتی اگر فرد ذاتا درون­گرا بوده و زیاد اهل معاشرت نباشد یا اینکه دوستان زیادی نداشته باشد.
«با وجودی که من از همون اول هم یعنی قبل از سوختگی هم یک آدمی بودم اروم که خیلی توی خودم بودم…بعد از سوختگی هم چون دور و برم پر بود… ارتباطم با بقیه خیلی خوب بود..اصلا احساس انزوا نمی کردم(ش۱)».
یادآور: ارتباطات­ زناشویی
صرف نظر از گروهی که به دنبال اختلافات و مشکلات زناشویی گرفتار حادثه سوختگی شده بودند. حتی برای آن دسته از افرادی که قبل از سوختگی از ارتباطات مناسب زناشویی بهره­مند بود بازگشت به شرایط قبل بسیار دشوار است. برای افراد مجرد نیز قبول این واقعیت که «شرایط جدید بعد از سوختگی ممکن است برای ازدواج مطلوب نباشد»، فکر کردن به داشتن یک رابطه­ زناشویی همیشه با تردید همراه است.
«می دیدم که وقتی به دخترها نگاه می­کنم یکجوری فرار می­ کنند برای همین فهمیدم که دیگه امیدی نیست (ش۵)».
ماتریکس­خود/ خودبین­فردی/ هوشیاری
این زیر طبقه با ویژگی­هایی چون آگاهی، دریافت­های حسی، تمرکز بردرون، خیالبافی و رویا و تفکر مشخص گردید.
یادآور: هوشیاری، قابلیتی پیچیده و مؤثر
هوشیاری که به مفهوم آگاهی فرد از خود و پیرامونش می­باشد، پیامد فرایند­های پیچیده ذهنی است که از طریق مکانیسم­های حسی-ادراکی در شرایط فعال و غیر فعال ذهنی نظیر بیداری یا حتی خواب صورت می­گیرد. هوشیاری قابلیتی است که تحت تأثیر هر سه عامل فردی، بین­فردی و بیرونی شکل گرفته و تحت تأثیر همین عوامل می ­تواند در طیفی از زمینه سازی برای ایجاد سوختگی تا هدایت فرد برای درک چگونگی گذر از حادثه سوختگی به سوی یک زندگی معمولی و یا انتخاب راهبردها برای داشتن یک زندگی معنی­دار، وی را همراهی ­کند.
بر اساس یافته­ ها مواردی از سوختگی­ها به علت ناآگاهی رخ داده بود. مثلاً بی­اطلاعی از احتمال برق گرفتگی و سوختگی در شرایط پرخطر کاری مثل کارکردن با میل گرد در مورد کارگران ساختمان(ش۴) و یا بیمار دیابتی که در مورد کاهش حس اندام تحتانی خود بی اطلاع بود و با تماس طولانی مدت با یک منبع حرارتی دچار سوختگی شده بود(ش۳). کسب هوشیاری نسبت به خطرات احتمالی عوارض به جا مانده و پیگیری درمان­های جراحی و ترمیمی با پیشنهاد دیگران نمونه­ دیگری از تأثیر هوشیاری بر روند بازگشت مبتلایان به زندگی عادی بود(ش۷).
ماتریکس­خود/ خود بیرونی
این طبقه شامل دو زیر طبقه­ی عوامل تأثیر­گذار­ محیطی و مراحل گذر بود.
ماتریکس­خود/ خود بیرونی/ عوامل تأثیرگذار محیطی

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...