۳-۱۰پایایی پرسشنامه

هدف و منظور از پایایی و ثبات پرسشنامه این است که چنانچه این تحقیق توسط فرد دیگری یا توسط همان محقق در زمان و مکان‌های مختلف دوباره انجام شود به نتایج مشابهی دست یابد. به‌عبارت دیگر پایایی یا اعتبار که به دقت و اعتبارپذیری نیز تعبیر می‌شود، معین می‌کند که یک ابزار اندازه‌گیری تا چه حد میزان سازگاری مفهوم مورد نظر را اندازه می‌گیرد. پایایی و یا اعتبار با پایداری و سازگاری اندازه‌گیری سر و کار دارد (سکاران، ۱۳۸۱).
پایایی یکی از ویژگی‌های فنی ابزار اندازه‌گیری است. مفهوم یاد شده با این امر سروکار دارد که ابزار اندازه ­گیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسان بدست می‌دهد. برای محاسبه‌ی پایایی ابزار اندازه‌گیری شیوه‌های مختلفی بکار برده می‌شود که از آن جمله می‌توان به روش باز آزمایی، روش تصنیف (دونیم کردن) و روش آلفای کرونباخ اشاره کرد (سرمد و دیگران، ۱۳۷۶: ۷ـ ۱۶۶). روش “آلفای کرونباخ[۴۰]۱ ” برای محاسبه‌ی هماهنگی درونی ابزار سنجش ازجمله پرسشنامه یا آزمون‌هایی که خصیصه‌های مختلف را اندازه ­گیری می‌کنند بکار می‌رود. در این پژوهش برای پایایی ابزار اندازه‌گیری، از طریق آزمون مقدماتی، ۱۵ نفر مورد بررسی قرار گرفته و طیف­ها نیز مورد آزمون روایی قرار گرفته­اند، که به این منظور از ضریب آلفا کرونباخ استفاده شده که ضریب روایی کل طیف را مشخص می­ کند. گویه ­های نامناسب که سبب کاهش روایی طیف می­شدند، حذف و سایر گویه ­ها که روایی قابل‌ قبول را نشان دادند، وارد پرسشنامه گردیده و برای مرحله­ نهایی مورد آزمون قرار گرفتند. پایایی گویه ­ها در جدول زیر بیان شده است.
پایان نامه
ضریب آلفای کرونباخ توسط کرونباخ ابداع ‌شده و یکی از متداول‌ترین روش‌های اندازه ­گیری اعتماد پذیری و یا پایایی پرسش‌نامه‌هاست.
ضریب آلفای کرونباخ، برای سنجش میزان تک بعدی بودن نگرش‌ها، عقاید و… بکار می­رود. در واقع می­خواهیم ببینیم تا چه حد برداشت پاسخگویان از سؤالات یکسان بوده است. رایج‌ترین مقیاس که در تحقیقات اجتماعی بکار می­رود طیف لیکرت است. در مقیاس لیکرت اساس کار بر فرض هم وزن بودن گویه‌ها استوار است. بدین ترتیب به هر گویه نمراتی (مثلا از۱ تا ۵ برای مقیاس لیکرت ۵ گویه­ای) داده می­ شود که مجموع نمراتی که هر فرد از گویه‌ها می­گیرد نمایانگر گرایش او خواهد بود.
آلفای کرونباخ از یکی از روابط زیر محاسبه می­ شود:
یا
که در این روابط kتعداد سؤالات،  واریانس سؤالiام،  واریانس مجموع کلی سؤالات،  میانگین کواریانس بین سؤالات، و  واریانس میانگین سؤالات می­باشند. با بهره گرفتن از تعریف آلفای کرونباخ می­توان نتیجه گرفت: (۱) هرقدرهمبستگی مثبت بین سؤالات بیشتر شود، میزان آلفای کرونباخ بیشتر خواهد شدو بالعکس، (۲) هر قدر واریانس میانگین سؤالات بیشتر شود آلفای کرونباخ کاهش پیدا خواهد کرد، (۳) افزایش تعداد سؤالات تأثیرمثبت و یا منفی (بسته به نوع همبستگی بین سؤالات) بر میزان آلفای کرونباخ خواهد گذاشت، (۴) افزایش حجم نمونه باعث کاهش واریانس میانگین سؤالات در نتیجه باعث افزایش آلفای کرونباخ خواهد شد.
جدول ۳-۲ : عوامل آلفای کرونباخ

 

مفهوم خلاقیت مدیران انگیزه شغلی
تعداد گویه ۲۳ ۲۹
الفای کرونباخ ۸۲۷/۰ ۷۶۷/۰

 

۳-۱۱روش­های تجزیه و تحلیل داده ­ها

 

در این تحقیق داده‌های جمع‌ آوری شده از پرسشنامه (که با طیف لیکرت اندازه‌گیری شده است) با بهره گرفتن از نرم‌افزار SPSS و روش‌های مناسب آماری به دو شکل توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته‌اند.

روش های آماری توصیفی برای توصیف متغیرهای جمعیت شناختی استفاده می گردد. بخش های عمده مورد استفاده در آمار توصیفی با بهره گرفتن از جداول فراوانی و نمودارهای مختلف خواهد بود.
در این تحقیق برای توصیف متغیرها از جداول فراوانی و نمودار و برای آزمون های استنباطی از آزمون­های همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و تی استیودنت استفاده خواهد شد.

۳-۱۲ روش­های مورد نظر برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و آزمون فرضیه ها:

برای تجزیه و تحلیل داده ها در این تحقیق از روش های آماری استفاده از آزمون همبستگی با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS شده است. چون سطح سنجش متغیرهای مستقل و وابسته فاصله ای می باشد از آزمون پیرسون که یک آزمون پارامتریک می باشد استفاده می شود.
همبستگی به رابطه بین دو یا چند متغیر که قابل تبدیل به کمیت باشد گفته می شود. وقتی دو متغیر به نحوی تغییر کند که تغییرات یکی با تغییرات دیگری ارتباط داشته باشد این دو متغیر را همبسته گویند. همبستگی در توصیف و پیش بینی روابط بین دو یا چند متغیر به ما کمک می کند. هدف همبستگی از اندازه گیری و بررسی نوع رابطه و میزان شباهت و تناسب میان صفات مختلف اشیاء و پدیده هایی است که مورد تحقیق واقع می شوند. تحلیل همبستگی نیز ابزاری آماری برای تعیین نوع و درجه رابطه یک متغیر کمی با متغیر کمی دیگر می باشد. بسیاری از مسائل موجود در دنیای مهندسی شامل جستجو برای یافتن رابطه بین دو یا چند متغیر می باشند که از روش آماری تجزیه و تحلیل رگرسیونی که یک روش بسیار مفید برای این گونه مسائل استفاده می نمایند. در رگرسیون به دنبال برآورد رابطه ای ریاضی و تحلیل آن هستیم، به طوری که با آن بتوان کمیت متغیری مجهول را با بهره گرفتن از متغیرهای معلوم تعیین کرد. همبستگی را معمولا ” با تحلیل رگرسیون به کار می برند . همبستگی معیاری است که برای تعیین میزان ارتباط دو متغیر استفاده می شود. در همبستگی درباره دو متغیر بحث می شود :
۱-ضریب تعیین R2 :مهمترین معیاری است که با آن می توان رابطه بین دومتغیر XوYرا توضیح داد.
۲- ضریب همبستگیR : اگر از ضریب تعیین ریشه دوم بگیریم ، مقدار به دست آمده را ضریب همبستگی گوییم . علامت R همان شیب خط رگرسیون است ( عادل آذر و منصور ، ۱۳۸۷).

۳-۱۳ جمع بندی

روش انجام پژوهش ازقسمت های مهم یک کارتحقیقاتی می باشد. بدون داشتن متدولوژی مشخص و دارای اعتبار علمی، نتایج بررسی ها و تحلیل های مربوطه، معتبر و قابل تعمیم نخواهد بود. از این رو، روش شناسی تحقیق ازجمله معیارهای رایج جهت تحقیقات علمی تلقی می گردد. در این راستا، در فصل سوم به تفصیل روش تحقیق، نحوه گرداوری اطلاعات جامعه و نمونه آماری بیان گردید و ساختار پرسشنامه مورد بررسی قرارگرفت. همچنین درپایان به بررسی ابزارها، روش ها و تکنیک های مورد استفاده پژوهش پرداخته شد.

فصل چهارم

 

تجزیه و تحلیل داده ها

۴-۱- مقدمه
تجزیه ‌وتحلیل داده ­ها فرایندی چند مرحله­ ای است که طی آن داده­هایی که از طریق به کارگیری ابزارهای گردآوری در جامعه­ آماری و نمونه­ فراهم آمده است، خلاصه، دسته­بندی، کدبندی، … و در نهایت پردازش می­شوند تا زمینه­ ­برقراری انواع تحلیل­ها و ارتباط­ها بین این داده ­ها به منظور آزمون فرضیه ­ها فراهم آید.
این فصل از دو بخش کلی شامل، یافته­های توصیفی و یافته­های تبیینی تقسیم می­ شود. در بخش اول به گزارش توصیفی از داده ­ها پرداخته می­ شود و در بخش دوم، رابطه متغیرهای مستقل و وابسته مورد بررسی و تحلیل قرار می­گیرد.

۴-۲- یافته­های توصیفی

از منابع اطلاعاتی که ما را در شناخت بیشتر عرصه پژوهش یاری می کند پیمایش میدانی و اطلاعات توصیفی حاصل از مشاهدات و تکمیل پرسشنامه است. بنابراین در ادامه سعی بر آن است که مهمترین اطلاعات توصیفی حاصل از مطالعات میدانی انجام شده ارائه شود.

۴-۲-۱-­ توصیف ویژگی های فردی پاسخگویان

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...