مکانیابی همزمان منابع تولید پراکنده و کلیدها در شبکه توزیع با در نظر ... |
![]() |
(۲‑۲۹)
که در آن:
: حساسیت ولتاژ شین j ام نسبت به تزریق توان DG در شین i ام
: توان تزریقی i امین DG در تکرار k-1 ام
در ادامه برای بدست آوردن مقدار ضریب بار مؤثر از دو رابطه زیر استفاده میشود.
(۲‑۳۰)
(۲‑۳۱)
که در این روابط:
: مقدار تلفات بدون حضور DG در شین i ام
: مقدار تلفات در حضور DG در شین i ام
: توان تزریقی منبع انرژی i ام در تکرار k-1 ام
: ضریب بار در شین j ام
یک حلقه تکرار برای حل این مسأله مورد استفاده قرار میگیرد. در این حلقه در هر مرحله، حساسیت ولتاژ کل و ضریب بار مؤثر بر اساس مقدار توان تزریقی DGها تعیین میشود. در هر مرحله از حاصلضرب و بدست میآید. در اولین تکرار مقدار تولید DGها در هر شین ۱ مگاوات در نظر گرفته میشود. مقدار و در هر تکرار با یکدیگر مقایسه میشوند. در صورتی که مقدار اختلاف این دو مقدار به کمتر از ۰٫۰۰۰۱ مگاوات برسد، حلقه تکرار خاتمه مییابد.
روشهای محاسباتی تکاملی
در این مورد، روش بهینهسازی بر اساس انواع روشهای محاسباتی تکاملی، شامل انواع تکنیکهای
هوش مصنوعی از قبیل الگوریتم ژنتیک[۲۳]، الگوریتم جمعیت مورچگان[۲۴]، جستجوی ممنوع[۲۵]، الگوریتم ایمنی[۲۶]، الگوریتم اجتماع ذرات[۲۷]، الگوریتم تجمع زنبورها[۲۸] و غیره است که برای مسائل بهینه سازی متنوعی از جمله جایابی DGها و کلیدهای جداکننده استفاده میشود. یک نمونه از تحقیقات علمی انجام گرفته در رابطه با جایابی DG و کلیدهای جداکننده با روشهای محاسباتی تکاملی در ادامه آمده است.
الگوریتم جمعیت مورچگان
در مقالهای از ترکیب الگوریتم جمعیت مورچگان، آنالیز حساسیت و روش تصمیم گیری چند معیاره برای جایابی همزمان DG و کلیدهای بازبست استفاده شده است [۵]. تابع هدف شامل شاخصهای قابلیت اطمینان، پروفیل ولتاژ، تلفات شبکه و هزینه های سرمایهگذاری است. مدل بار ثابت فرض شده و برای تشکیل جزایر، مبنای تصمیم گیری بار پیک بوده است. شبیهسازی روی شبکه توزیع IEEE-34 bus انجام شده است. در شکل ۲‑۵ شبکه آزمایش مورد استفاده در این مقاله نشان داده شده است.
شکل ۲‑۵: شبکه ۳۴ شینه اصلاح شده IEEE [24].
الگوریتم معرفی شده برای حل مسأله جایابی و ظرفیتیابی، به صورت ترکیبی از الگوریتمهای جستجوی مستقیم و جمعیت مورچگان و تحلیل سلسله مراتبی میباشد. شیوه کار به این صورت است که در ابتدا تعداد DGها و کلیدها یک فرض میشود و برای DG و کلید مورد نظر با بهره گرفتن از الگوریتم جمعیت مورچگان، مکان و ظرفیت بهینه به دست خواهد آمد. در تکرارهای بعدی، تعداد کلیدها افزایش مییابد و برای هر تعداد از کلیدها، مکان بهینه، و برای DG مفروض، مکان و ظرفیت بهینه، با بهره گرفتن از الگوریتم جمعیت مورچگان محاسبه خواهد شد.
طبق الگوریتم جمعیت مورچگان برای هر مورچه، مکان ابتدایی به صورت تصادفی انتخاب میشود. در این مقاله برای شبکه توزیع ۳۴ شینه، هر مورچه برای جایابی کلیدها یکی از ۳۳ شاخه مفروض و برای جایابی DGها هر یک از ۳۴ شین شبکه را انتخاب میکند.
هر مورچه برای اتمام مسیرش در هر تکرار از الگوریتم باید به تعداد مجموع کلیدها و دو برابر تعداد DGها، مرحله مکانی را پشت سر بگذارد، به طوری که در بخش اول، هر مورچه مکان DGها و در بخش دوم، ظرفیت مناسب هر منبع و در بخش آخر، مکان کلیدها را به دست میآورد. برای انتخاب مکان کلیدها این فرض وجود دارد که روی هر شاخه، تنها مجاز به نصب یک کلید میباشیم. یعنی هر مورچه در بخش انتخاب کلیدها نمیتواند به مکانی که قبلاً آنجا رفته بازگردد تا این که مسیر خودش را به اتمام برساند. اما در انتخاب مکان و ظرفیت DGها این فرض وجود ندارد و در هر شین شبکه، استفاده بیش از یک منبع مجاز است. بنابراین، در حالت کلی فرمول زیر قابل ارائه میباشد.
(۲‑۳۲)
که در آن:
: لیست مکانی مورچهها
: تعداد شینهای شبکه
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 10:21:00 ق.ظ ]
|