نگارش پایان نامه با موضوع : تحلیل پیامدهای صدور سند اماکن روستایی در بخش مرکزی شهرستان رشت- فایل ... |
![]() |
۱۰۷۱۶
۱۹۵۹
۹۹۲۹
۲۰۲۳
۹۰۷۴
۲۳۰۱
۰. ۶-
۱
حومه
۸۰۷۴۳
۱۵۴۸۰
۱۷۵۴۷
۴۱۲۲
۱۸۲۷۱
۵۲۶۸
۶/۱۲-
۶/۱
لاکان
۱۱۶۰۲
۲۵۰۹
۱۸۰۷۹
۳۳۶۴
۱۶۲۱۸
۴۲۷۲
۴/۳
۹۶/۲
ماخذ: فرهنگ آبادیهای استان گیلان، ۱۳۸۵
۳-۲-۸. ویژگیهای اقتصادی
اقتصاد به عنوان یک ضرورت از هنگامی که معیشت وگذران زندگی انسان براساس یک نظام پایه ریزی میشد، شکل گرفته، طی زمانی طولانی تحول می پذیرد. به طور خلاصه می توان گفت که اقتصاد، علم مربوط به بررسی نتایج فعالیتهای مربوط به تولید، توزیع و مصرف کالا است.
در تحقیق حاضر مراد از اقتصاد همان اقتصاد روستایی است. بنابراین اقتصاد روستایی عبارت است از:
کلیه فعالیتهای فردی و اجتماعی که در محیط روستا به منظور گذران زندگی و تامین رفاه مادی روستائیان به وقوع می پیوندد. بطور کلی فعالیتهای اقتصادی روستاها در۳ومحور، کشاورزی، صنعت وخدمات قرار دارد. لازم به ذکر است که در محدوده مورد نظر عمده فعالیتهای اقتصادی روستا در محور اصلی کشاورزی قرار دارد وصنعت در روستاهای مورد نظر بیشتر صنایع وابسته به کشاورزی، ساخت ابزارهای ساده روستایی و صنایع دستی و خدمات بیشتر شامل واحدهای تجاری قرار دارد مانند فروشگاه ها و. . . میباشد. براساس مطالعات میدانی در سالهای اخیر کاهش در بین شاغلان کشاورزی دیده می شود و از مهم ترین عواملی که درکاهش شاغلان بخش کشاورزی در محدوده مورد نظر نقش داشته، اختلاف در آمد بین شهرها و روستاها است که این اختلاف سبب مهاجرت سالانه تعداد کثیری از نیروهای فعال نواحی روستایی به سوی شهرها شده است.
۳-۲-۸-۱. اشتغال
شناخت جنبه های گوناگون روستا و طبقه بندی اشتغال در آن به مراتب پیچیده تر از حوزه های شهری است. تفاوت اشتغال و بطور کلی فعالیت اقتصادی روستاها با فعالیت اقتصادی شهری به عنوان نمونه از جنبه های زیر قابل توجه است:
الف) زمان و طول مدت فعالیت
ب) نوع و ویژگی فعالیت
ج) در آمد حاصل از فعالیت اقتصادی
آنچه آشکارا باعث تمایز فعالیت روستایی نسبت به فعالیت شهری است، تعدد فعالیت در روستاها به ویژه روستاهای سنتی است. کار در مزرعه، نگهداری از دام و تامین علوفه، تهیه مواد لبنی، صنایع دستی، بازاریابی تولیدات زراعی و خانوادگی و مانند آن اشتغال در میان خانواده های روستایی را بصورت منفرد و در چهار چوبی مشخص ناممکن می سازد. علاوه بر این، درغالب موارد، سهم اشتغال اعضای خانوار در این گونه امور نیز حد معینی ندارد و همه به نوعی در انجام آنها دخالت دارند. البته این به آن معنا نیست که در روستا تقسیم کار وجود ندارد. بلکه بیشتر به این معناست که در میان اعضای خانواده امور گوناگون پیوستگی زیادی به هم دارند و هر عضو ممکن است انجام وظایف مختلفی را بر عهده داشته باشند.
عدم تنوع اشتغال در جامعه روستایی شدیدا به چشم می خورد. اشتغال در بخشهای صنایع و خدمات کمتر از بخش کشاورزی است، همچنین کم کاری و بیکاری فصلی در روستاها امری متداول است.
درمحدوده مورد نظر به واسطه افزایش هزینه های کشت محصول که عمدتا برنج می باشد انگیزه به کشت کمتر شده و با توجه به این مطلب که منطقه مورد نظر از جنبه توریستی مورد نظر زمین خواران می باشد، نوعی تمایل به فروش زمین های زراعی و مهاجرت به شهر درآنها مشاهده که سبب اشتغال کاذب وعمدتا دستفروشی گردیده و با مقایسه میزان رشد جمعیت و رشد اشتغال می توان به وضوح دریافت که میزان رشد منفی اشتغال از رشد منفی جمعیت بیشتر بوده، یعنی بیانگر این نکته است که روز به روز بر شمار افراد بیکار در روستاها افزوده می شود.
۳-۲-۸-۲ . توزیع شغلی
اصولا اختلاف زیادی بین سکونتگاه های روستایی و شهری به خصوص درکشورهای پیشرفته وجود ندارد. برخی از شهرهای کوچک که به علل خاصی در انزوا قرار دارند ولی در عین حال اغلب مشاهده می شود که ارتباط وسیعی بین این شهر ها و روستاهای حاشیه آن برقرار است. این ارتباط شرایطی را به وجود میآورد که فرهنگ شهری و روستایی در هم می آمیزد. در چنین ارتباطاتی عده ی زیادی وجود دارند که ظاهرا در روستاها زندگی می نمایند ولی به طور کلی دارای نظام اقتصادی شهری هستند، بنابراین تعیین یک شاخص شهرنشینی برای چنین مردمی مشکل می باشد. جمعیت روستاهایی که معیشت کشاورزی ندارند، یعنی نواحی بدون مزرعه از سال ۱۹۲۰به وجود آمد و رشد یکنواختی یافت و مردمان این روستاها دارای معیشت غیرکشاورزی از قبیل کارگری معادن، کارگری، کار در هتل ها، گاراژها، کارخانه ها، سازمانهای خدماتی، فروشگاه ها و ادارات بوده و در حال حاضر جمعیت این قبیل روستاها افزون تر نیز گردیده است. این شیوه شاید قابل اعمال در بسیاری ازکشورها منجمله ایران باشد، زیرا در ایران کلیه جمعیت روستایی اگر چه در روستاها زندگی می کنند. ولی معیشت آنها متکی به بهره برداری از زمین نمیباشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-08-04] [ 09:18:00 ب.ظ ]
|