راهنمای نگارش پایان نامه درباره : بررسی تأثیر آموزش مقررات راهنمایی و رانندگی برکارآیی همیاران پلیس ... |
![]() |
۲-۶- نتیجه گیری
ایمنی در حمل و نقل و رفتاری که هر کدام از ما در ترافیک از خود نشان میدهیم- چه زمانی که ایمنی دیگران را به خطر میاندازیم و چه آن زمان که ایمنی خود ما به خطر میافتد ـ ریشه در فرهنگ جامعه دارد. به عبارتی فرهنگ ترافیک مقولهای اجتماعی است که با توجه به ویژگیهای جوامع مختلف چهرههای گوناگونی را میتوان از این فرهنگ مشاهده کرد.
توسعه فرهنگی ، اقتصادی ، اجتماعی و … در هر کشور درگرو حس معضلات عمومی آن جامعه می باشد، یکی از مشکلات مربوط در چگونگی مواجه افراد با همدیگر، فرهنگ عمومی می باشد. کشورهای پیشرفته اعتبارات و نیروی انسانی فراوانی در زمینه تحقیقات و فن آوری های جدید مرتبط با موضوع صرف می نمایند تا بتوانند ضمن نهادینه نمودن رفتارهای صحیح در بین عموم از ضررهای اقتصادی ناشی از اتلاف وقت در جابجایی افراد در سطح معابر درون شهری و برون شهری واتلاف انرژی و تخریب محیط زیست و هزینه های روحی ناشی از خستگی به وجود آمده از توقفهای طولانی ناشی می گردد را محاسبه و تقلیل دهند .
در جوامع توسعه یافته به تبع نوع فنآوریای که دارند، رفتارهای ترافیکی مردم نیز دارای نظم و انضباط خاصی است و شهروندان به حقوق خود و دیگران واقفاند و به آن احترام میگذارند. پلیس نیز در چنین جوامعی نقش نظارتی و کنترلی خود را با جدیت هر چه بیشتری اجرا میکند. با این همه از آموزش غافل نبوده و بر اساس برنامهای مدون و سنجیده فعالیت آموزشی خود را دنبال میکنند، این در حالی است که امکانات و تسهیلات موجود در این کشورها به اندازهای است که در بسیاری از موارد افراد نیاز به رفتار غلط یا خلاف مقررات ندارند.
مطالعه بر روی رفتارهای انسانی و یافتن روش های اصلاح آن از جمله عوامل موثر در بهبود عملکرد آنها در جامعه و از جمله کاهش تعداد تصادفات وسایل نقلیه موتوری می باشد. ایجاد و نهادینه نمودن اصطلاحات رفتاری مربوط به چگونگی تردد در سطح معابر و استفاده از وسایل نقلیه از طرق مختلف قابل تحصیل بوده و می تواند توسط نهادهای متفاوت جهت جابجایی ایمن ـ آسان ـ سریع و کم هزینه کالا و مسافر ارائه گردد. جامع ترین حکم در این رابطه « آموزش » می باشد و می تواند به مفهوم ایجاد آموزش ، ترویج ، نهادینه نمودن اصول بنیادین در رفتار انسانی در ترافیک از بدو تولد و در محیط خانواده ، مدرسه ، دانشگاه ومحیط کار بوده و از طریق رسانه ها ـ سازمانها ـ ارگانهای مسئول و … به روش های مستقیم ، کنفرانس ـ سمینار … صورت گیرد.
انسان با یادگیری دقیق و درست هنجار ها و قواعد ترافیکی آنها را درونی می سازد و پس از تکرار آن، رفتار های درست به صورت عادت در فرد شکل می گیرد. بر اساس نتایج به دست آمده هرچه اجتماعی شدن بهتر صورت پذیرد افراد، هنجارهای ترافیکی را بصورت کامل آموزش ببینند، آن هنجارهای ترافیکی را بهتر درونی کرده و از مقررات قوانین راهنمایی و رانندگی سرپیچی نمی کنند در نتیجه میزان انضباط ترافیکی افراد آن جامعه ارتقاء می یابد. در این تحقیق تلاش خواهد شد تا پیشنهادهایی در این رابطه به مسئولان و دست اندرکاران و نیز به محققین آتی ارائه گردد.
۲-۷- چارچوب نظری تحقیق:
نظریه های یادگیری
نظریه به معنای وسیع کلمه،عبارت از«تعبیروتفسیر حوزه یاجنبه ای ازشناخت» است.نظریه های یادگیری شرایط حصول یا عدم حصول یادگیری را تحلیل می کنند.نظریه های معاصر را- که یادگیری و نظامهای آموزشی را تحت تأثیر قرار داده اند-می توان به دو مجموعه ی بزرگ طبقه بندی کرد:
۱-نظریه ی شرطی(رفتارگرایی):این نظریه شامل نظریه های پاولوف، واتسون،ثرندایک و اسکینراست.این عده یادگیری را عبارت از«ایجاد و تقویت رابطه و پیوند بین محرک وپاسخ در سیستم عصبی انسان»می دانندو بیشتر به شرطی شدن کلاسیک،ابزاری،فعال و مواردی از این قبیل می اندیشند.از نظر صاحبان نظریه ی شرطی، در فرایند یادگیری،ابتدا«وضع یا حالتی»در یادگیرنده اثر می کند،سپس او را وادار به فعالیت می نماید و بین آن وضع یا حالت و پاسخ ارائه شده ارتباط برقرار می شود و سر انجام ، عمل یادگیری صورت می گیرد.(بیلر،۱۹۷۶: ۱۲۴-۶۳٫مشایخ،۱۳۸۳: ۱۱۰-۹۷٫شعبانی،۱۳۸۰٫حاج مقصود،۱۳۸۵: ۲۲)
۲-نظریه ی شناختی:نظریه ی شناختی شامل نظریه های گشتالت،پیاژه.برونر آزوبل،بلوم و غیره است.صاحبان نظریه های شناختی یادگیری را ناشی از شناخت، ادراک وبصیرت می دانند . از دیدگاه نظریه پردازان شناختی،یادگرفته های جدید فرد با ساختهای شناختی قبلی او تلفیق می شود.این عده بر این باورند که یادگیری یک جریان درونی و دائم است.انسان همواره در طول حیات خود محیط را جستجو و روابط بین پدیده ها راکشف میکند و براساس این کشف ، ساخت شناختـــــی خود را گستــــرش می دهد. ( بیلر،۱۹۷۶: ۱۲۴-۶۳٫مشایخ،۱۳۸۳: ۱۱۰-۹۷٫شعبانی،۱۳۸۰٫حاج مقصود،۱۳۸۵: ۲۲)
بنابراین براساس دیدگاه یادگیری شناختی رشد و تکامل اخلاقی کودک، طی مراحل زیرشکل می گیرد:
۱-آشنایی با قوانین ۲- شناخت قوانین به طوری که سرپرستانش به او تلقین می کنند ۳- شناخت خاصیت قراردادی قوانین ۴- شناخت تغییر پذیرندگی
کودک که مستعد یادگیری از محیط است، فرایند دائمی یادگیری اجتماعی، اعم از رسمی و غیر رسمی، ارادی و غیر ارادی، کلامی و غیر کلامی و… با همه وجود،انواع رفتار و نیز ارزش هر کدام از آنها را فرا گرفته، در صورت تکرار،آنها را نهادینه می کند. رفتارهای ترافیکی و عناصر فرهنگی نیز در همین مقوله جای دارند.
در این تحقیق چهارچوب نظری براساس دیدگاه یادگیری شناختی، مبتنی برعواملی است که کارایی همیاران را افزایش می دهد این عوامل در چند بخش دیده شده است که عبارتند از: ۱- محتوای آموزشی ۲- آموزش عملی ۳- آموزش نظری ۴- زمان آموزش ۵- مکان آموزش به همیاران پلیس.
مدل عملی تحقیق:
قاعدتاً مدل تحقیق باید در راستای اهداف و سوالات تحقیق تدوین شود ، با توجه به مطالبی که اشاره شد، مشخص گردید که عوامل متعددی بر کارآیی طرح مؤثر است. در این پژوهش برای تبیین عوامل مؤثر بر کارآی همیاران پلیس و به منظور بیان تأثیر گذارترین عوامل، ضمن توجه به مبانی نظری( نظریهها و ایدههای ارائه شده از طرف محققان و دانشمندان) و پیشینه تحقیق چنین استنباط گردید که از عوامل متعدد مؤثر بر کارآیی همیاران ، پنج عامل زیر بیش از سایر عوامل بر کارآیی طرح همیاران پلیس تأثیر دارد. استفاده از این نظرات منجر به شکل گیری مدل عملی زیر شده است که در نظر است مورد ارزیابی و سنجش قرار گیرد.
شکل ۲-۵-مدل عملی تحقیق
آموزش عملی
آموزش نظری
مکان آموزش
زمان آموزش
محتوای آموزشی
فصل سوم
روش شناسی
۳-۱-مقدمه:
غالباً درتحقیقات علوم انسانی تلاش محقق بدین منظور صورت میگیرد که بتواند از یافتههایی که از مطالعه یک یا چند گروه کوچک به نام نمونه به دست می آید، تعمیمهایی را در ارتباط با گروه بزرگتری که جامعه نامیده می شود و این گروه کوچک در واقع معرفی برای آن هستند انجام دهد، مقادیری از قبیل میانگین، انحراف معیار که در آمار توصیفی توضیح داده شدند برای مشخص کردن ویژگیهای گروه مورد مطالعه محاسبه میشوند. محقق سعی دارد با بهره گرفتن از روشها و فنون ویژه از روی این شاخص ها، مقادیر مربوط به ویژگیهای جامعه را که پارامتر نامیده میشوند برآورد کند و این کار را به گونه ای انجام دهد که دارای اعتبار بوده و تا آنجا که امکان دارد از خطا دور باشد. محاسبه پارامترهای مربوط به جامعه مورد مطالعه و بیان تعمیمهای لازم را استنباط آماری میگویند. از آنجا که در اکثر مطالعات، محقق نمیتواند به تک تک رویدادها و یا افراد مورد نظر دسترسی داشته باشد، لذا بهره گیری از روشها و فنون خاصی که استنباط آماری برآنها استوارند ضرورت پیدا می کند. در بسیاری از مطالعات، حتّی اگر امکان دستیابی به واحدهای اجزای جامعه نیز میسر باشد، ملاحظات اقتصادی و مسأله زمان نیز عوامل مهم هستند که محقق را وادار می کنند با مطالعه ی نمونه ای از جامعه به استنتاج و تعمیمهای لازم بپردازند.(نصیریان،۱۳۹۱: ۹۷ )
از این رو در این فصل، با هدف آشنایی خواننده از نحوه عمل تحقیق، سعی می شود به تعاریف نظری و عملیاتی مفاهیم و متغیّرهای اساسـی موجود درسؤالات، روش تحقیق، روشهای جمعآوری اطلاعات، ویژگیهای پرسش نامه، روایی و پایایی پرسش نامه ها، حجم نمونه و روش نمونه گیری و چگونگی تحلیل آماری مورد استفاده معرفی شده و به توضیح مختصر هر کدام پرداخته شود.
۳-۲- روش تحقیق :
با توجه به این که تحقیق حاضر به جمعآوری اطلاعات برای پاسخ به سؤالات مربوط به وضعیت فعلی می پردازد و از آنجایی که نتایج تحقیق به یکی از مشکلات سازمان پاسخ داده و برای آن راه چاره می اندیشد کاربردی است و از نظر روش و ماهیّت توصیفی ،تحلیلی می باشد.
۳-۳- متغیّرهای تحقیق :
در این تحقیق، محتوای آموزش ،آموزش نظری وآموزش عملی ،مقررات راهور ،زمان و مکان آموزش به عنوان متغیّرهای مستقل می باشند.
همچنین کارآیی همیاران پلیس به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است.
۳-۴- تعاریف عملیاتی متغیرهای مستقل و وابسته:
الف) متغیر های مستقل
محتوای آموزشی:به مطالب و نوشته هایی که در کتب درسی دوره های ابتدایی و راهنمایی برای آموزش قوانین و مقررات به همیاران پلیس گنجانده شده گفته می شود.
آموزش نظری: به آموزش هایی گفته می شود که در کلاس درس توسط مربیان و معلمان،به همیاران پلیس، داده می شود.
آموزش عملی:به آموزش هایی گفته می شود که در شهرک های ترافیکی و کارگاه های آموزشی و همچنین در اردوهای دانش آموزی به همیاران پلیس ،توسط مربیان و افسران پلیس راهنمایی و رانندگی،داده می شود.
مقررات راهنمایی ورانندگی:شامل قوانین و قواعدی است که توسط مراجع ذیصلاح در زمینه ترافیک در کشور تدوین و ابلاغ می گردد.(رحمانی،۱۳۸۵: ۱۱)
زمان آموزش:مدت زمانی که برای آموزش همیاران پلیس در نظر گرفته می شود و همچنین بهترین زمان برای آموزش همیاران پلیس در طول سال و طول شبانه روز که دراین تحقیق مد نظر است را زمان آموزش می گوییم.
مکان آموزش:محل هایی که برای آموزش همیاران پلیس برای آموزش آموزه های ترافیکی در نظر گرفته شده گفته می شود.
ب) متغیر وابسته
کارآیی همیاران پلیس: توانایی همیاران پلیس در انجام وظایف و مأموریت هایی که به آنان محول گردیده است، با بهره گیری از دانش ها و مهارت های کسب شده آنان در طی آموزش و تحصیل حاصل می شود. همچنین تعیین میزان تحقق اهداف آموزشی، نتایج قابل مشاهده از همیاران پلیس در اثر آموزش های اجرا شده، میزان انطباق رفتار همیاران با انتظارات نقش سازمانی آنها، میزان درست انجام دادن کار که مورد نظر آموزش بوده است، میزان توانایی های ایجاد شده در اثر آموزش ها برای دستیابی به اهداف و میزان ارزش افزوده به عنوان کیفیت.
۳-۵- قلمرو زمانی و مکانی تحقیق:
این تحقیق در محدوده مکانی مناطق ۲۰ گانه آموزش وپرورش تهران بزرگ و افسران راهور تهران و پلیس راهور ناجا انجام گرفته است. محدودۀ زمانی تحقیق نیز سال تحصیلی ۱۳۹۱-۱۳۹۲ است.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 03:39:00 ق.ظ ]
|