پژوهش های انجام شده درباره تأثیر مخارج دولت بر رشد بهره وری کل عوامل تولید بخش کشاورزی ایران- ... |
![]() |
(۲۰)
که در آن:
(۲۱)
(۲۲)
که عملگر تفاضل مرتبه اول است و عملگر تأخیر[۳۲] است، که جمله تصحیح خطای باوقفه است که از مدل همجمعی بلند مدت گرفته شده است. و و … اجزاء اخلال نوفه سفید میباشند. نهایتاً بر اساس VECM جهت آزمون علیت آماره tمعنیدار مربوط به نشان دهنده علیت بلندمدت است، در حالیکه آماره F معنیدار تصدیق کننده علیت کوتاهمدت میباشد (نارایان و اسمیت[۳۳]، ۲۰۰۴).
جمعبندی
در این فصل ابتدا مدل تحقیق ارائه گردید. سپس آزمونهای ریشه واحد ارائه شد. با توجه به هدف این تحقیق که بررسی تأثیر مخارج جاری و عمرانی دولت بر بهرهوری کل عوامل تولید بخش کشاورزی ایران میباشد، به بررسی روابط همجمعی میان متغیرهای مدل پرداخته شد. این روش به سه دلیل در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است؛ اول اینکه نسبت به سایر روشهای آزمون همجمعی مانند روش یوهانسن ساده میباشد، دوم، روش آزمون کرانهها بر خلاف سایر روشها مانند یوهانسن صرفنظر از اینکه همه متغیرها I(0) یا I(1) یا جمعی از درجات متفاوت I(0) و I(1) باشند، قابل استفاده میباشد. سوم، آزمون مذکور در نمونههای محدود و کوچک کارایی نسبتاً بالایی دارد. در گام بعد روابط ARDLبلندمدت و مدل تصحیح خطا ارائه گردید و در نهایت آزمون علیت گرنجر شرطی مورد بررسی قرار گرفت.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات
مقدمه
در این فصل نتایج تخمین مدلها بر اساس روابط اقتصادسنجی که در فصل سوم ارائه گردید، آورده شده است. در قسمت ۴-۲ یافتههای تحقیق ارائه شده است. در این مرحله ابتدا نتایج آزمون ریشه واحد دیکی-فولر تعمیم یافته (ADF) و فیلیپس-پرون (PP) آورده شده است. در مرحله بعد مقادیر بحرانی آزمون کرانهها ارائه شده است؛ به تبعیت از قاتیرچیاغلو (۲۰۰۹) برای آماره F از مقادیر بحرانی نارایان (۲۰۰۵) و برای آماره t از مقادیر بحرانی پسران و همکاران (۲۰۰۱) استفاده شده است. سپس به تخمین روابط همجمعی با بهره گرفتن از آزمون کرانهها پرداخته شده است. در مرحله بعد تخمین روابط بلندمدت و مدل تصحیح خطا برای مدل ARDL ارائه گردیده است. انتخاب مدل ARDL بر اساس معیار شوارتز، صورت پذیرفته است. سپس آزمونهای تشخیصی مدل ARDL آورده شده و در نهایت بر اساس مدل تصحیح خطای برداری، نتایج آزمون علیت گرنجر شرطی ارائه شده است.
یافته ها
در جدول (۴-۲-۱) نتایج آزمونهای ریشه واحد دیکی-فولر تعمیم یافته و فیلیپس-پرون برای لگاریتم بهرهوری کل عوامل تولید بخش کشاورزی کشور، لگاریتم صادرات بخش کشاورزی و لگاریتم ضریب مکانیزاسیون این بخش آورده شده است. مشاهده می شود که لگاریتم بهرهوری کل عوامل تولید بخش کشاورزی مطابق هر دو آزمون ریشه واحد ADF و PP در تمامی حالتها جمعی از درجه یک میباشد. نتایج آزمونهای ریشه واحد لگاریتم صادرات بخش کشاورزی و لگاریتم ضریب مکانیزاسیون متفاوت از بهرهوری کل عوامل تولید است. مطابق هر دو آزمون ریشه واحد مذکور لگاریتم صادرات بخش کشاورزی در حالت با عرض از مبدأ و بدون روند و در حالت با عرض از مبدأ و روند در سطح معناداری ۱% ایستا است. به دیگر سخن این متغیر در دوحالت مذکور I(0) است. متغیر مذکور بعد از یک بار تفاضلگیری در تمامی حالتها جمعی از درجه صفر میباشد. با توجه به این نتایج لگاریتم صادرات بخش کشاورزی در حالت بدون عرض از مبدأ و روند دارای ریشه واحد بوده و جمعی از درجه یک است. همانگونه که مشاهده می شود لگاریتم ضریب مکانیزاسیون در حالت با عرض از مبدأ و بدون روند در سطح معناداری ۱% جمعی از درجه صفر بوده و ایستا است. و در حالتهای با عرض از مبدأ و روند و بدون عرض از مبدأ و روند جمعی از درجه یک میباشد.
جدول ۴-۲-۱ آزمون ریشه واحد دیکی-فولر تعمیم یافته و فیلیپس-پرون
lag
lag
lag
آماره
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 01:28:00 ق.ظ ]
|