پژوهش های انجام شده در رابطه با تحلیل روابط ساده و چندگانه بین هوش اخلاقی و سرمایه اجتماعی با میزان ... |
![]() |
۳-۶ روایی پرسشنامه
جهت سنجش روایی[۱۴۵] پرسشنامه از روایی محتوایی و سازه استفاده گردید. روایی محتوایی این اطمینان را به وجود می آورد که مقیاس شامل یک سری موارد کافی و نمونه برای استفاده از مفهوم است. هر چه موارد معرف حیطه مفهومی که اندازه گیری می شود بیشتر باشد روایی محتوایی آن بیشتر خواهد بود (خاکی۲۷۹:۱۳۸۷). روایی محتوایی یک آزمون معمولاً توسط افرادی متخصص در موضوع مورد مطالعه تعیین می شود. از این رو روایی محتوایی به قضاوت داوران بستگی دارد (سرمدی وهمکاران، ۱۳۸۷: ۱۷۱). به منظور تعیین روایی محتوایی ابزار اندازه گیری این پژوهش، پرسشنامه مقدماتی به دفعات در اختیار اساتید راهنما و متخصصان این حوزه قرار گرفت و بعد از دریافت نظرات آنان، اصلاحات لازم در پرسشنامه صورت گرفت و در نهایت پرسشنامه نهایی تهیه و برای توزیع بین دانشجویان آماده شد. جهت تعیین روایی سازه، از تحلیل عاملی تأییدی استفاده گردید.
جدول (۳-۹) تحلیل ساختاری متغیرها
Chi-square
Df
IFI
CFI
NFI
RMSEA
۱۲۲/۱۴۹
۵۱
۹۰/۰
۹۰/۰
۸۶/۰
۰۸۷/۰
نتایج نشانگر برازش نسبتاً مناسب الگو میباشند. شاخص خطای تقریب (RMSEA) هر چه به صفر نزدیکتر باشد برازندگی الگو بیشتر است و در اینجا (۰۸۷/۰ = RMSEA) که به صفر نزدیک است برازندگی الگو را تأیید میکند. شاخص نیکویی برازش (GFI) که مقدار آن باید ۹۰/۰ و بالاتر باشد در اینجا (۹۰/۰= GFI) است که برازش الگو را تأیید میکند. شاخص برازش هنجار شده بنتلر-بونت (۸۶/۰= NFI)، شاخص برازش تطبیقی (۹۰/۰= CFI) و شاخص برازش افزایشی (۹۰/۰= IFI) نیز در صورتی که از ۹۰/۰ بیشتر باشند نشانگر برازش مناسب الگو هستند. طبق مدل، در متغیر هوش اخلاقی، مولفه درستکاری با ۸۶/۰، در سرمایه اجتماعی مولفه تعلق اجتماعی با ۸۲/۰ و در متغیر مسئولیت پذیری مولفه وظیفه شناسی با ۸۵/۰ دارای بیشترین بار عاملی بودند.
۳-۷ پایایی پرسشنامه
برای سنجش پایایی پرسشنامه این پژوهش از روش ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. این روش برای محاسبه هماهنگی درونی ابزار اندازه گیری از جمله پرسشنامه ها یا آزمونهایی که ویژگی های مختلف را اندازه گیری می کنند بهکار میرود. در این گونه ابزار، پاسخ هر سوال می تواند مقادیر عددی مختلفی را اختیار کند. برای محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، ابتدا باید واریانس نمره های هر زیر مجموعه سئوالات پرسشنامه و واریانس کل را محاسبه نمود. سپس با بهره گرفتن از فرمول مربوطه مقدار ضریب آلفا را محاسبه نمود (سرمد و بازرگان،۱۳۹۰: ۱۶۹).
پایایی پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ به طریق زیر محاسبه گردید.
ra =: ضریب آلفای کرانباخ
j = تعداد سوالات آزمون
S2j = واریانس سوالات آزمون
S2 = واریانس کل آزمون
جدول (۳ -۱۰) ضریب پایایی هریک ازمؤلفه های هوش اخلاقی و سرمایه اجتماعی و مسئولیت پذیری
متغیر
تعداد سوال
ضریب پایایی
سطح معناداری
هوش اخلاقی
بخشش
۴
۷۷/۰
۸۳/۰
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-08-05] [ 09:04:00 ق.ظ ]
|